Påsk

GLAD PÅSK alla läsare!
Foto: Bo Cederwall
Nyckelord:64th Midland Salon of International Photography

 
Den 13 juni är det dags för den 64:e Midlandsalongen, en av Storbritanniens bästa och mest kända internationella salonger. Roger Parry, salongordföranden hälsar alla svenska fotografer välkomna. www.midland-salon.com
 
 
 
Nyckelord:Närke-Bergslags Foto 2013

SusanneFlink, FK Focus, Örebro vann färg på papper i årets tävling med "Bröllopskyssen". Så här berättar Susanne: Jag är medlem i FK Focus sedan ett par år tillbaka. Här får jag träffa många fotointresserade människor och se på och diskutera bilder. Vardagliga bilder, gärna med lite humor, tilltalar mig som fotograf. Jag tycker att kameran ger mig många förmåner, när det gäller att få kontakt med andra människor och att få se och uppleva mycket. Jag har egentligen en hatkärlek till att tävla med bilder och tycker att det viktigaste är att man är nöjd med sin bild, men det är förstås alltid roligt att få en bekräftelse på, att även andra gillar min bild. Det kan man förstås aldrig förneka!
Foto: Susanne Flink Bröllopskyssen
Nyckelord:Närke-Bergslags Foto 2013

FK Zoom i Odensbacken har arrangerat 2013 års Närke-Bergslags Foto. En stor skara fotoentusiaster hade samlats från de deltagande klbbbarna för att ta del av juryredovisningarna. I den digitala klassen tog Jürgen Puls, Askersund hem en överlägsen seger genom att placera sig på andra och ´tredje plats med sina två bilder. I den här tävlingen räknas poängen för en fotografs båda bilder samman. På andra plats kom den här spännade vinterbilden.
Foto: Jürgen Puls "Snöyra"
Foto: Jürgen Puls På tredje plats "Flitens lampa".
Nyckelord:Blogginformation

Min blogg bygger på att ständigt fylla på med korta informationsnyheter. En veckas semester betyder ett uppehåll i min blogg. Nu är jag hemma igen. En vacker vy ut mot Vättern fick jag med mig hem i kameran.
Foto: Bo Cederwall
Nyckelord:67th Bristol International Salon of Photography 2013

Sista påminnelsen om Bristol salongen hälsar Pete Howell! www.bristolphoto.org.uk
Nyckelord:RIFO 2013, Östersund

Årets RIFO-bilder ska nu vara bedömda av de sex olika jurypersonerna Resultatlistorna skicka under den kommande veckan ut till Riksförbundets fotoklubbar.
Nyckelord:22nd Trierenberg Super Circuit, 2013

I morgon är det absolut sista dagen för att delta i årets Trierenbergsalong! www.supercircuit.at
FOTO: Angela Forro
Nyckelord:Al-Thani Award 2012

Bilden Isik fick guldmedalj i Al-Thani Award 2012. Många har undrat hur bilden har skapats. Se också FOTO:s marsnummer sid.86-87. Jag har frågat Sofia Carlenberg, guldmedaljvinnare i 2012 års Trierenberg Super Circuit hur hon tror att fotografen Leyla Emektar har gått till väga för att skapa denna fantastiska bild. Så här berättar Sofia: Den kan vara gjord på flera vis. Det är tänkbart att bildskaparen har använt sig av gnistor, som i flera lager ovanpå varandra (med ett blandningsläge så att de inte täcker varandra) böjts och spegelvänts till rätt form. Att hon använt sig av ett blandningsläge för gnistorna syns framför klänningen, där gnistorna tillfälligt byter färg, för att lagret under ser annorlunda ut just där. Kvinnofiguren i gaussisk oskärpa är inklippt mellan lagren och är alltså oerhört förminskad jämfört med gnistornas verkliga storlek. Ljusformationen bakom henne är skapad med ett penselverktyg på fri hand. På marken har man även maskat fram ett annat lager än själva gnistorna för att få den nya markstrukturen Men man kan också tänka sig att bilden är skapad på ett annat sätt. Gnistorna kan från början ha varit ett helt annat material, så som riktigt tunna strån, som fått byta färg med hjälp av glöd och en färgskala från ljusgult till brunt. Oavsett medtod har gnistorna sedan duplicerats och formats. Man kan se att gnistorna är spegelvända. Högersidan och vänstersidan är densamma, fast varandras spegelbilder. Likaså kommer ytterligare ett spegelvänt dubbellager närmre centrum på bilden. Spegelbilder som slutligen möts i den starkare ljusformationen.Genom att se de spegelvända bilderna och vad som finns ovan och bakom dem som inte är spegelvänt, kan man börja räkna på antalet Photo shop lager.
Foto: Leyla Emektar Isik
Nyckelord:Närke-Bergslags Foto 2013

Redovisning av årets tävling äger rum den 23 mars i Askers Församlingshem. Välkommen.
Nyckelord:22nd Trierenberg Super Circuit

Skynda dig! Den 18 mars ska bilderna vara lämnade till årets Trierenberg Super Circuit. www.supercircuit.at
Foto: Angela Forro
Nyckelord:Årets fotograf

Borens fotoklubb har en tävling, där de bästa bilderna från det gångna fotoåret tävlar mot varann. Den 12 mars, vid klubbens årsmöte, presenteras resultatet av tävlingen. Årets jury var paret Margaretha Ek och Bo cederwall, som på plats berättade om hur de placerat bilderna. Vinnare blev Bengt Andrae med bilden Fågelperspektiv. En mycket annorlunda bild där "fågeln" är en trädgren i närbild med ett vackert vätternlandskap i bakgrunden.
Foto: Bengt Andrae
Nyckelord:22nd Trierenberg Super Circuit

Den 18 mars är sista dag för inlämning till Trierenberg Super Circuit. www.supercircuit.at
Nyckelord:Lyckosamt år för Jerlemar

Nils-Erik Jerlemar berättar att 2012 varit ett lyckosamt år. Malmö International var ett mycket lyckat arrangemang och det egna salongdeltagandet har givit 925 accept med 80 utmärkelser. Både PSA och FIAP-guld. Bilden Towards Green Light har varit framgångsrik.
Foto: Nils-Erik Jerlemar
Nyckelord:Susan Cowles

Lite ögongodis från Susan Cowles.
Foto: Susan Cowles - Oh my, look at my eye lashes
Nyckelord:Maitland International Salon

Kolla här vilken häftig bild jag fick låna av Gulliver Lee, Australien Surfer 61 heter bilden som fick medalj.
Thank you Gulliver!
Du hittar flera spännande bilder och hela resultatlistan här. Salongens adress är. www.maitlandsalon.com
 
Foto: Gulliver Lee                                                                                                                             Surfer 61
 
 
 
 
 
 
 
Nyckelord:2012 Digital Georgia Circuit (the DIGA) Läs Robert Ginns gratulation

Nyckelord:The 100th Southampton International Exhibition

 
Nu finns resultatlistorna för den hundrade Southamptonsalongen på hemsidan www.southamptoninternationalexhibition.co.uk
Vid en första genomläsning av resultatlistorna har jag bara hittat en svensk som fått accept - Nils-Erik Jerlemar.
Grattis Nils-Erik!
 
 
Nyckelord:17th Grand Tour delle Colline

I april är det dags för den här intressanta italienska salongen, som består av en circuit med tyra arrangörsklubbar.
Circuit - hemsidans adress - www.grandtourdellecolline.it
 
 
 
Nyckelord:22nd Trierenberg Super Circuit

Den 18 mars ska bilderna till åtets Trierenbergsalong vara på plats. Det är fem veckor tidigare än vanligt.
Salongen är världsledande och katalogen är en helt makalös fotobok.
All information hittar man på www.supercircuit.at
 
Foto: Angela Forro
 
 
 
 
 
Nyckelord:The Al-Thani Award 2012

 
Bilden Rythm of the Golden Rock tilldelades salongens Grand Prix.
Många har undrat hur bilden  har kommit till.
Se också FOTO:s marsnummer, sid 86-87.
 
Jag frågade Sofia Carlenberg, guldmedaljör i 2012 års Trierenbergsalong, hur hon tror att fotografen Heru Desanto har arbetet för att få till denna fantastiska vinnarbild..
 
I ett bottenlager finns en sjö/strand-bild, med sjö, himmel och skogen bakom. Även ev den solnedgång som anas (även om färgen på solnedgången justerats för att matcha guldklippan eller tvärtom). Klippan är från en annan bild med ett annat ljus. Inklippt med en snygg mjuk kant. Skuggnyanser har målats fram med tidigare skuggor som utgång.
 
För att skapa en spegelbild i vattnet spegelvänder man klippan och justerar proportionerna efter vad som känns lämpligt i bilden.
Spegelbilden klickas bort, men maskas sedan fram i vattenblänken. Bildskaparen har även maskat fram denna på stenar, men här i ett annat blandningsläge för att fortfarande behålla stenarnas struktur.
 
Så till himlen. Stjärnor skapas genom olika storlekar på brus, som man lägger till i Photoshop. Bruset kan regleras och läggas över vartannat, inte bara för att skapa dynamik i storlekar, men också i hur tätt bruset/stjärnorna ska sitta och med vilken opacitet. Nebulosor skapas genom att man renderar moln i Photoshop. De kan tillverkas i olika färgkombinationer och övergångar. Genom att ta bort lagret kan man sedan bara maska fram de moln/nebulosor som bilden behöver. Opacitet och blandningslägen är viktiga.
För att få en del stjärnor att lysa starkare än andra väljer man antingen ut vissa stjärnor och förstärker ljusstyrkan i (dodge-tool), alternativt att måla ut enskilda starkare stjärnor med en liten mjuk pensel
 
Foto: Heru Desanto                                                                                                    Rythm of the Golden Rock
.
 
Nyckelord:Närke-Bergslags Foto 2013

 
Närke-Bergslags Foto arrangeras av Fotoklubben Zoom i Odensbacken den 23 mars.
Den här tävlingen har ett femtiotal år på nacken och alternerar mellan ett tiotal fotoklubbar i Örebro län.
 
Lämna gärna information om fotoklubbverksamhet som gäller flera klubbar till min blogg.
Bosse
 
Nyckelord:RSS 2.0