The Al-Thani Award 2012

 
Bilden Rythm of the Golden Rock tilldelades salongens Grand Prix.
Många har undrat hur bilden  har kommit till.
Se också FOTO:s marsnummer, sid 86-87.
 
Jag frågade Sofia Carlenberg, guldmedaljör i 2012 års Trierenbergsalong, hur hon tror att fotografen Heru Desanto har arbetet för att få till denna fantastiska vinnarbild..
 
I ett bottenlager finns en sjö/strand-bild, med sjö, himmel och skogen bakom. Även ev den solnedgång som anas (även om färgen på solnedgången justerats för att matcha guldklippan eller tvärtom). Klippan är från en annan bild med ett annat ljus. Inklippt med en snygg mjuk kant. Skuggnyanser har målats fram med tidigare skuggor som utgång.
 
För att skapa en spegelbild i vattnet spegelvänder man klippan och justerar proportionerna efter vad som känns lämpligt i bilden.
Spegelbilden klickas bort, men maskas sedan fram i vattenblänken. Bildskaparen har även maskat fram denna på stenar, men här i ett annat blandningsläge för att fortfarande behålla stenarnas struktur.
 
Så till himlen. Stjärnor skapas genom olika storlekar på brus, som man lägger till i Photoshop. Bruset kan regleras och läggas över vartannat, inte bara för att skapa dynamik i storlekar, men också i hur tätt bruset/stjärnorna ska sitta och med vilken opacitet. Nebulosor skapas genom att man renderar moln i Photoshop. De kan tillverkas i olika färgkombinationer och övergångar. Genom att ta bort lagret kan man sedan bara maska fram de moln/nebulosor som bilden behöver. Opacitet och blandningslägen är viktiga.
För att få en del stjärnor att lysa starkare än andra väljer man antingen ut vissa stjärnor och förstärker ljusstyrkan i (dodge-tool), alternativt att måla ut enskilda starkare stjärnor med en liten mjuk pensel
 
Foto: Heru Desanto                                                                                                    Rythm of the Golden Rock
.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0